LÄRA-SMAKA-CYKLA
NU TAR VI DANMARK
TILL HALLAND OCH VARBERG 1.
Cykla längs skön kustlinje i Varberg utmed Kattegatt och träffa nya människor 2. Provsmaka på danskinspirerad havsmat som är uppdukad mitt där ute i naturen. Fem stopp. 3. Lära om dansk havsmat och få cykeltips för semestercykling 4. Havsquiz Ca 13 km mycket lätt cykling i njutningsfart med vanlig cykel eller elcykel. r Välkommen till danska Halland
Halland var danskt ända fram till 1645. Innan dess var landskapet dansk så långt tillbaka som till vikingatiden. 650 år av danskt herravälde går inte helt spårlöst förbi. I arkitekturen syns de typiska danska trappstegsgavlarna, flera herrgårdar har danska rötter och även språket har inte helt släppt det danska arvet. Maten då? Det är väl ytterst troligt att danska smaker fortfarande lever kvar i det halländska köket. Det säjs att söder om Varberg börjar den lite mer syrliga, söta smaken. Det som vi gillar i dansk mat. Därför vill vi ta med dig på en resa genom danska köket. Vi blandar och ger. Det är alltifrån tång till stegt rødspætte med remulade. Och kanske en liten dram hvis du vil. Ma Rødspette, Stjerneskud, Fiskefrikadeller Det finns mycket gott på andra sidan Kattegatt och Sundet. Och vi hallänningar och övriga svenskar har aldrig slutat älska den danska maten. Därför vill vi duka upp ett danskinspirerat bord med havsmat mitt i Halland. Cykellandet Halland Här har vi en likhet till med Danmark. Precis som på andra sidan Kattegatt cyklas det i Halland. Varberg är ju dessutom Sveriges cykelstad. Nå, danskarna är ju snäppet bättre med sin Tour de France-vinnare 2022. Så DanskoHoj är därför en hyllning till vår halländska granne. Men det förtjänar att upprepas så vi undviker missförstånd. DanskoHoj cyklas i Halland, Varberg. Med smak och doft av Danmark. Vi er alle röde og vide. Bra att veta Bra att veta Start: Drottninggatan 25, Torget, Varberg, kl 11.00 Mål: Joels Brygga Vuxenaktivitet Deltagare: max 20 personer. Gruppcykling. Distans: ca 15 km Pågår: Juni-augusti. Tidsåtgång: ca 4,5 timmar Ingår: danskinspiererad havsmat, alkoholfri öl, vatten och kaffe/te med dopp, kompendium med recept och cykeltips. 6 depåstopp Vad du behöver ha med: cykel och hjälm. Vattenflaska och solskydd. Klädsel efter väderlek. Kolla också att din olycksfallsförsäkring gäller Cykelguide: Suzanne Pris: 515 kr/ person + 15 kr i bokningsavgift hos Tickster Återbetalning Återbetalning sker endast till den person som anmäler sig sjuk. Men meddela alltid om du inte kan delta. Går bra att överlåta sin plats till en annan person eller flytta på datum vid sjukdom. |
DanskoHoj-guiden
Jag - Suzanne - har många passioner i livet. Tre av dem är fisk, skaldjur och cykling. Og Danmark. Den kombinationen leder till DANSK OHOJ - HAV Jag mini-föreläser om havsmatens värld så att snålvattnet börjar rinna och jag avslöjar också varför jag brinner för Rump-Räddarsalvan och livet på en cykelsadel. Följebilsguiden Hans - Som infödd hallänning har jag alltid känt av det yndige land bortom horisonten. Och de danska smakerna som slagit igenom i vår husmanskost. När jag bygger depåerna ute i naturen, finns Dannebrogen med på ett eller annat sätt. Och dansk havsquiz (på svenska) Det är kul att illustrera danska cyklister. Det finns så mycket härlig symbolik i lådcyklarna och den danska upprätta stilen på sadeln. Kladdohoj AB Klaive - Gadd blir Kladd. Lägg till att vi älskar cykling. Wopps!! så har vi Kladdohoj. Vi gillar att samarbeta med andra aktörer. Vi står för idé och upplägg, . Våra partners står för specialistkunskap inom bla mat. Restaurang Joel Brygga Joel Brygga ligger precis i vattenbrynet i Träslövsläge. Man kan nästan se över till Danmark därifrån. Om man är vidsynt. Så det är inte konstigt att havet påverkar hela deras restaurang. Fisk och skaldjur som fiskats lokalt står alltid på menyn. Joels Brygga är också numera tångbönder. Tillbehören – allt från tång till grönsaker- är också lokala och närproducerade. De lagar all mat och bakar allt bröd som du får smaka på under DanskoHoj. Vill du ha mera än smakproven i de olika depåerna, slå dig ner eller boka ett bord och smaka på deras meny av fisk och annat. De hjälper dig att välja ett vin som passar till din favorit på menyn. Bakom Joels Brygga hittar vi självaste Joel tillsammans med Stina och Jessica. Tre erfarna restaurangmänniskor som älskar att göra egna spännande inläggningar på både mat och destillerade droppar, experimentera i det egna rökeriet som tångrökt lax. Göra tångtapas som är vackra för både gom och öga. Och om vindarna ligger rätt är det bara att surfa in till bryggan och knyta fast brädan. Närmare havet kan det inte bli. Tack till våra sponsorer:
KLco, Musselfeed. Tack Kusthotellet och till Eliasa Hembygdsgård för att ni upplåter plats till en depå. |