Joel och Jessica - två vågade entreprenörer precis i standlinjen
Joel har tagit sig hela långa vägen från hemmet på Getterön till Joels Brygga i Läjet, som han äger och driver tillsammans med sin Jessica.
Men kryssen gick inte mellan vikarna från norr till söder om Varberg. Ett stopp var Ramundberget i Härjedalen där han stannade sju vintrar och betade av uppgifter som kock, kökschef och restaurangchef på Restaurang Agaton, fine-dining med 20 sittplatser och högt upp på de gastronomiska listorna. Där träffade han också Jessica från Sollefteå som råddade servicen på restaurangen. Som dom rallare restaurangpersonal ofta är, hann både Joel och Jessica med gästspel i Stockholm. Jessica på berömda Långa Raden i Nacka strand och Joel på bl a Nitton Glas. Sen var det gästspel också på Västkusten för Joels del på bla Pettersons krog på Kärringön och Ästad gårds restaurang. Så en dag träffade dom helt apropå Stina på Torget i Varberg. Stina hade sålt sin restaurang i Hattaviken på Getterön efter 16 år. Nu kliade det lite i kockfingrarna och hon berättade för Joel och Jessica att restaurangen i Läjets hamn var till salu. – Ska vi slå till? Resten är historia som man säjer. Sedan 2018 driver Joel och Jessica Joels Brygga. Stina var med i rulljansen till 2023, till pensionen. Men hennes berömda köttbullar stannade kvar i menyn. Nytt kök, ny bardisk, uppfräschning av lokalen – och Joels Brygga är numera väl etablerad som en av de bästa krogarna i Varberg med omnejd. Fisk står alltid på menyn hos Joel och Jessica. - Det är nog mera läget än att det ursprungligen skulle vara ett genuint intresse hos oss. Men det vore ju helt fel att inte satsa på havets läckerheter när Västerhavet skvalpar några meter från restaurang-fönstren. |
- Numera röker vi själva, gör smakrika sillinläggningar, provar mat från den blå näringen, som picklad tång hämtad från vår egen andel i en tångfarm i Bohuslän.
– Klassisk nynordiskt kan man väl kalla vår meny som betyder mycket närodlat, mycket fisk, grönsaker, inte tillkrånglat, helt enkelt roligare husmanskost. Och så började det klia även i Joels restaurangfingrar när han drog barnvagn i Varbergs hamn och fick se det frilagda hamnmagasinet. – Varför gör man inte en restaurang av den här speciella byggnaden? Sagt och gjort. Nu är det andra året som Hooken har öppet. Det är en restaurang med lite köpenhamnska Reffen-känsla. Rå och ruff med sittplatser på pallar och secondhand-möbler. I år med ny bardisk, inbudad från Camilla Läckbergs såpa Strandhotellet. Hooken med en helt annan karaktär än Bryggan. Likheten är väl närheten till västerhavet. Lyckliga Varberg som har dessa två restauratörer – Joel och Jessica – som vågat(!) ge sig på de här tuffa projekten, genomlidit pandemier och annat strul och är nu etablerade som mycket välrenommerade restaurangentreprenörer. Och bidrar i allra högsta grad till att höja statusen för Destination Varberg. Kladdohoj är lika lyckliga över att få samarbeta med dessa proffs och få bjuda våra deltagare på Joels och Jessicas kreativa smakprover vid våra rundor. Det har blivit HavoHoj två år, DanskoHoj och i år SpanskoHoj. Kanske tillför vi lit nya matutmaningar med att tex placera Spanien mitt i den Halländska maten. |