SPISERIET-
NOMINERADE TILL
ÅRETS VINLISTA OCH
ÅRETS HÅLLBARA RESTAURANG
-Att bara bli nominerad är en bekräftelse på att man gjort något rätt, säjer Peter Halldén, en av ägarna till Spiseriet och till Prästgatan i Varberg. - Nu gick det nästan hela vägen. Vi kommer igen nästa år. Det är väl typiskt för en restaurang som jobbar med hållbarhet. Håll ut, jobba konsekvent, var hållbar i alla led. Hållbarhet är mer än en till intet förpliktigande floskel. Hållbarhet är ett annat ord för kvalitet i alla led av restaurangen. - Vi jobbar med producenter i närområdet. Kortare transporter, bättre koll på råvaran och bidrar på det sättet till att mathantverket lever även hos mindre producenter. - Ett annat exempel är att ta hem kvalitetsviner på fat. Billigare transporter, mindre energi-krävande flasktillverkning. Vi gynnar även här mindre producenter. Idag har vi 10 olika viner på fat Men hållbarhet är så mycket mera. Restaurangen ska vara socialt hållbar, dvs ta hand om sin personal. Att hålla kvar sin personal är guld värd, när branschen har problem med att hitta guldkornen bland kockar, service och andra funktioner. Ekonomisk hållbarhet är naturligtvis ett måste för alla företag och där kämpar hela restaurangnäringen på. |
Ett sätt att utveckla restaurangen är att arbeta med upplevelser. Mat är ju så mycket mera än bara något som ska mätta. Gästen vill gärna bli positivt överraskad. Experimentlusta, smaktester och våga gå utanför boxen är ett måste. Därför låter man sig inspireras av andra och bjuder in gästkockar och dito sommelierer. Då kommer nya smaker, rätter och viner in i restaurangen.
Peter har en gedigen bakgrund som restauratör. 12 år på Törnströms i Göteborg, bl a som restaurangchef och sommelier. Det blev en Guide Michelinstjärna under åren. Som Årets Sommelier 2018 har han etablerat sig som stor vinkännare. Till det kommer utbildning som fromager – dvs ostkännare av rang. Numera har Spiseriet fått en baby. Prästgatan i Varberg drivs av Spiseri-teamet. Det är ett sätt att skapa stabilitet över året. Spiseriet har ju sin peak under sommarmånaderna men använder övriga året till vinaktiviteter och matupplevelser med varierande öppettider. Vi på Kladdohoj är mer än glada över att få ha Spiseriet som partner och ostleverantör under våra sommarevent. Det har nu blivit fem säsonger för oss precis som för Spiseriet. Grattis till oss femårsjubilarer. /Hans Klaive |
Spiseriet och Prästgatan drivs av Peter Halldén, Linus Boman, Martin Anneflod & Samuel Eriksson. Barndomsvännerna Peter & Linus valde helt olika vägar i livet men har nu strålat samman och jobbar med det dom båda brinner för mest här i livet - Mat & Dryck.
Med sig på resan har dom Martin som är hjärnan i köket och Samuel med mångårig erfarenhet som kock & sommelier.
Med sig på resan har dom Martin som är hjärnan i köket och Samuel med mångårig erfarenhet som kock & sommelier.