Cykla. Smaka. Lära
1.
Cykla längs skön kustlinje utmed Kattegatt 2. Smaka på havsmat - tång, musslor, annorlunda rökta fiskar, tvistade sillinläggningar och havskräfta 3. Lära cykelteknik och få cykeltips för semestercykling Ca 20 km mycket lätt cykling i njutningsfart med vanlig cykel eller elcykel. r Ta vägen närmast havet
Vi slingrar oss fram på småvägar nära havet, med doft av salt och tång, kaprifol och vresrosor. Med vind i håret och solsken i blick. Nja, vi kan nog lova lite friska västvindar och en och annan droppe, precis som det ska vara på väderväxlande Västkusten Vi cyklar i njutningsfart i mycket lugnt tempo, för att alla sinnen ska få sitt. Havsmatsdepåerna ligger på lagom avstånd från varandra, för att det ska bli skönt med en paus i cyklandet. Turen startar vid Kusthotellet med sina berömda tångbad, via surfarnas Apelviken och till Träslövsläge-havskräftans hemvistelse. Och ytterligare några km söderut till Gamla Köpstads naturreservat. För att återvända till "Läjet" och till Joels Brygga. Blå havsmat är det nya gröna Mat från havet är inte bara fisk. Nu växer branschen med nya råvaror och rätter. Tång och musslor kan förädlas till nya smakkombinationer. Och havskräftan - eller "lairhommer" som fiskarna i "Läjet" säjer, kan serveras som helt nya rätter. HavoHoj vill slå ett slag för den blå näringen som den nya nyttiga maten. Vad säjs om kallbryggt tångte? Eller musselpulver som smaksättare? Eller tångchips, tvistade sillinläggningar och annorlunda rökta fiskar, en del med tång. Eller en och annan lairhommer med aioli. Musslorna kommer avnjutas som en moules mariniére. Och det hembakade brödet med drav från ölbryggeriet ett stenkast bort, passar perfekt till med musselpulversmör. Ja, ni hör att det inte precis är makaroner med falukorv som är med på den här turen.. Så kom ut till havet och lär dig mera om havets mat och om cyklingens välsignelser. Hjälm på, nu kör vi! Här kommer du få tips alltifrån hur hjälmen skall sitta för att verkligen skydda till att du inte får skavsår i ändalyktan. Däremellan cykelteknik, hur du klär dig på bästa sätt. Hur du äter och dricker på hojen utan att få " soppatorsk" Hur du packar när du skall ut på ett cykeläventyr. Och dessutom massor tips på spännande cykelpaket och cykelleder. Du kommer också få lära dig vad en "otvättad öl" är för något eller vad danska backar står för och framförallt vad" torrcykling" kan vara för något. Smilbanden kommer peka uppåt när du torrcyklar. Det lovar vi. Bra att veta Start: parkeringen vid Kusthotellet, Varberg Mål: Restaurang Joels Brygga i Träslövsläge. Här finns den sista depån, Här kan du passa på att beställa in ett gott vin som passar till havsmat. Och varför inte ta in någon av Joels goda rätter. Du kan också köpa några av de produkter som du fått smaka på vid depåerna. Deltagare: max 20 personer Ingår: smakprover av tång, mussla och havskräfta med goa tillbehör, annorlunda sillinläggningar, rökta fiskar ,vatten och kaffe/te med dopp, recept, kompendium Handla med: tre olika typer av tångte, musselpulver, tångknäcke och hembakat bröd på drav Vad du behöver ha med: egen cykel och hjälm. Vattenflaska och solskydd. Klädsel efter väderlek.Kolla också att din olycksfallsförsäkring gäller. Vuxenaktivitet Pågår: mellan 18 juni och 3 augusti 2022. Vi cyklar fyra lördagar och fyra onsdagar med start kl 11.00 Tidsåtgång: ca 4 timmar Pris: 450 kr/ person + 15 kr i bokningsavgift hos Tickster |
HavoHoj-guiden
Jag - Suzanne - har många passioner i livet. Tre av dem är fisk, skaldjur och cykling. Den kombinationen leder till HAVoHOJ. Jag mini-föreläser om havsmatens värld så att snålvattnet börjar rinna och jag avslöjar också varför jag brinner för Rump-Räddarsalvan och livet på en cykelsadel. Följebilsguiden Jag - Hans - gillar också havsmat och cykling. Och Suzanne. Jag gillar också att illustrera och jobba med marknadsföringen. Jag kör följebilen och dukar upp depåerna. Kladdohoj AB Klaive - Gadd blir Kladd. Lägg till att vi älskar cykling. Wopps!! så har vi Kladdohoj. Vi gillar att samarbeta med andra aktörer. Vi står för idé och upplägg, . Våra partners står för specialistkunskap inom bla mat. Restaurang Joel Brygga Joel Brygga ligger precis i vattenbrynet i Träslövsläge. Så det är inte konstigt att havet påverkar hela deras restaurang. Fisk och skaldjur som fiskats lokalt står alltid på menyn. Joels Brygga är också numera tångbönder. Tillbehören – allt från tång till grönsaker- är också lokala och närproducerade. De lagar all mat och bakar allt bröd som du får smaka på under HavoHoj. Vill du ha mera än smakproven i de olika depåerna, slå dig ner eller boka ett bord och smaka på deras meny av fisk och annat. De hjälper dig att välja ett vin som passar till din favorit på menyn. Bakom Joels Brygga hittar vi självaste Joel tillsammans med Stina och Jessica. Tre erfarna restaurangmänniskor som älskar att göra egna spännande inläggningar på både mat och destillerade droppar, experimentera i det egna rökeriet som tångrökt lax. Göra tångtapas som är vackra för både gom och öga. Och om vindarna ligger rätt är det bara att surfa in till bryggan och knyta fast brädan. Närmare havet kan det inte bli. Tack till våra sponsorer:
KLco, Musselfeed. Tack Kusthotellet och till Eliasa Hembygdsgård för att ni upplåter plats till en depå. |